ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΠΗΣ

           

            Τα μεγάλα πανηγύρια της Νάπης είναι τρία. Θα τα αναφέρουμε με τη σειρά που τελούνται.

 

Ø    Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου – πολιούχου του χωριού- στις 8 Μαΐου.

Ø    Το πανηγύρι του Αγίου Χαράλαμπου ( Ταύρου) το πρώτο εικοσαήμερο του  Ιουλίου.

Ø    Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα   στις 27 Ιουλίου.

 

Κοινό γνώρισμα και των τριών πανηγυριών είναι η θυσία μοσχαριού ή  και προβάτων για την παρασκευή του πατροπαράδοτου κισκέκ που διανέμεται σε όλους τους πανηγυριστές.

 

Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου γίνεται αποκλειστικά στο χωριό με θυσία μοσχαριού, κισκέκ και διήμερο γλέντι στα καφενεία του χωριού. Οργανώνεται από την Εκκλησιαστική επιτροπή.
Το πανηγύρι του Αγίου Χαράλαμπου ξεκινά από το χωριό το Σάββατο.

Το πρωί γίνεται η περιφορά του στεφανωμένου μοσχαριού, σ’ όλες τις γειτονιές του χωριού, από τους διοργανωτές του , τον Αλληλοβοηθητικό Σύλλογο «Άγιος Χαράλαμπος», ενώ οι καβαλάρηδες  ετοιμάζουν τα άλογά τους(πετάλωμα-σέλωμα-στόλισμα).

Το απόγευμα οι  παρέες των καβαλάρηδων με τα στολισμένα άλογα «παρελαύνουν» από την αγορά με τη συνοδεία μουζικάντηδων που παίζουν τον «Σκοπό των αλόγων» ή Ατ Χαβασί ή Κιόρογλου.

 Το βραδάκι όλο το χωριό μετακομίζει στο ξωκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου, στο κατάφυτο βουνό Ταύρος, όπου μετά τον Εσπερινό γίνεται η θυσία του μοσχαριού και η ολονύχτια παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού κισκέκ . Οι παρέες των πανηγυριστών κάτω από τα πεύκα στήνουν γλέντι με άφθονο ούζο, που κρατάει μέχρι το πρωί.

Την Κυριακή, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, γίνεται η διανομή του κισκέκ και σιγά σιγά αρχίζει η επιστροφή των πανηγυριστών στο χωριό. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουν και πάλι όλοι μαζί τις ιπποδρομίες που διοργανώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο «ιππόδρομο», για να ακολουθήσει ολονύχτιο γλέντι στα καφενεία του χωριού, που συνεχίζεται και τη Δευτέρα.

Περιγραφή πανηγυριού 2010 από αρθρογράφο της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ

 

Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα ξεκινά στο ξωκλήσι του Αγίου, που βρίσκεται στην περιοχή Κγιάδος πάνω στο δρόμο Νάπης- Μανταμάδου, όπου την παραμονή, μετά τον Εσπερινό, διοργανώνονται γαϊδουροδρομίες. Ακολουθεί η θυσία των ζώων και η παρασκευή του κισκέκ και διήμερο γλέντι στο χωριό. Οργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Νάπης.