Η Νάπη σήμερα

    Η Νάπη είναι ένα παραδοσιακό ωραίο μικρό χωριό με 260 περίπου μόνιμους κατοίκους. Μαζί με την Αγία Παρασκευή αποτελούσαν το Δήμο Αγίας Παρασκευής Λέσβου μέχρι το  2010 (Καποδίστριας), ενώ από  το 2011 έχουν ενταχθεί στο μοναδικό πλέον δήμο  του νησιού μας το Δήμο Λέσβου( Καλλικράτης).

Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, ανάμεσα στην  Αγία Παρασκευή και το Μανταμάδο.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς τη σημαντική Αρχαιολογική -Λαογραφική Συλλογή, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού σχολείου και περιλαμβάνει και έναν πίνακα του Θεόφιλου* που αναπαριστά τη Σμύρνη καθώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με το πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Θεόφιλος έζησε στη Νάπη αρκετό χρονικό διάστημα φιλοξενούμενος από κατοίκους του χωριού. Για να ανταποδώσει μάλιστα αυτή τη φιλοξενία ζωγράφισε στους τοίχους των καφενείων και ένα ολόκληρο δωμάτιο στο σπίτι της Μαριγώς Ζόλκου. Οι τοιχογραφίες του δωματίου αυτού βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα.

###Το σπίτι της  Μαριγώς Ζόλκου ύστερα από πολλές προσπάθειες ξαναχτίστηκε με προδιαγραφές  Μουσείου και έγιναν πολλές ενέργειες από το Δήμο Αγίας Παρασκευής και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους , για την επιστροφή των έργων(1 - 2 - 3 - ) του Θεόφιλου στον αρχικό τους  χώρο. Εκεί  όπου τα είχε  "τοποθετήσει" ο δημιουργός τους.